Kokią reikšmę aplinkai turi 2022 m. ISKU, Lahti sumontuota saulės elektrinė?

Saulės jėgainės montavimo darbai prasidėjo 2021 m. rudenį Lahti mieste, greta ISKU gamyklos. Net 6000 saulės panelių generuoti energiją pradėjo jau 2022 m. spalio mėnesį. Netolimoje ateityje nemaža dalis ISKU gamyklos sunaudojamos elektros energijos bus gaminama vietoje, naudojant saulės energiją. Šios elektrinės pagaminama energija atitinka maždaug septynių mėnesių ISKU produkcijos energijos suvartojimą.

 

Saulės elektrinė yra reikšminga investicija mūsų kelyje link nulinės CO2 emisijos

Tai viena didžiausių saulės elektrinių Suomijoje. Isku CEO Arto Tiitinen sako: “ISKU yra atsakingo verslo pradininkė ir pirmtakė. Mums atsakomybė yra konkretūs veiksmai. Saulės elektrinė yra reikšmingas žingsnis mūsų kelyje į neutralią anglies dioksido gamyklą, kurią pasieksime jau 2023 metais. Galima sakyti, kad mūsų gaminami baldai yra pagaminti naudojant saulės energiją”.

Tai svarbi investicija į atsinaujinančios energijos gamybą. Jos galingumas yra apie 2.8 MW ir tikimasi, kad ji per metus gamins apytiksliai 2600 MWh švarios atsinaujinančios energijos. Kad dar aiškiau suprastume elektrinės mastą, galime pateikti keletą pavyzdžių: pagamintos energijos kiekio užtektų elektriniam automobiliui 324 kartus apvažiuoti aplink pasaulį. Tokie gamybos mastai sumažina CO2 emisiją maždaug 230 tonų, kas atitinka apie 78 keleivinių automobilių (vidutiniškai važiuojančių 20.000 km/per auto) metinę CO2 emisiją. Tais mėnesiais, kai gaminamas suvartojamos energijos perviršis, saulės energija kaupiama virtualioje baterijoje ir sunaudojama vėliau, kai saulės energijos gamyba yra mažesnė.

 

Solarigo, įmonės įdiegusios saulės elektrinę, CEO Anntti Koskelainen, džiaugėsi šiuo projektu: „diegti vieną didžiausių Suomijos saulės elektrinių ISKU buvo malonumas. Vietinė saulės energijos gamyba yra reikšmingas ir apčiuopiamas klimato veiksnys. Be to, jis ir ekonomiškai perspektyvus. Bendradarbiavimas su ISKU klostėsi labai sklandžiai“.

 

Konkretūs veiksmai energijos vartojimo efektyvumo srityje

Paskutinius keletą metų Isku energijos efektyvumas sistemiškai keitėsi. Įmonė naudoja 100 % atsinaujinančią “žalią” energiją Lahti gamykloje ir visuose padaliniuose (parduotuvėse ir ekspozicijose visoje Suomijoje). Tai apima energiją gaunamą iš vėjo jėgainių, „hidro“ bei saulės elektrinių. Atsinaujinančios energijos sertifikatas išduotas Isku įrodo, kad įmonė 100 %  naudoja tik atsinaujinančią, ženklintos kilmės „Žalią“ energiją, sertifikuotą pagal Europos kilmės garantijų (European Guarantee of Origin ) sistemą. Energijos kilmė yra registruota ir patikrinta Fingrid Oyj’s kilmės užtikrinimo sistemoje. Naudojant 100 % atsinaujinančią energiją ISKU’s CO2 emisija mažinama apie  4,500 tonų, kas atitinka 1,900 automobilių metinę emisiją.

 

Be šios saulės jėgainės Isku turi dar keletą svarbių projektų, gerinančių energijos vartojimo naudingumą gamybos procesuose bei parduotuvių tinkle. ISKU centro Lahti mieste, Suomijoje, energijos ekonomija pagrįsta labai efektyvia geoterminio šilumos siurblio sistema, kuri pastatą ir šildo ir vėsina. Ant pastato stogo esanti saulės baterijų sistema tiekia elektrą pastatui vėsinti bei elektromobiliams įkrauti. Energijos vartojimo efektyvumo gamyboje patobulinimas pasitarnavo pastato automatikos sistemos atnaujinimui, vėdinimo įrenginių modernizavimui, dulkių šalinimo sistemos ir apšvietimo atnaujinimui bei modernizavimui. Gamybinėse patalpose 3000 lempų pakeista į LED lempas. O nuo 2016 m. visi ISKU serviso automobiliai Helsinkio regione varomi biodujomis.

 

saulės eketrinė isku