Lauko baldų priežiūra

Lauko baldų priežiūra

Nesvarbu jūsų lauko baldai pagaminti iš medžio ar iš metalo, svarbu teisingai juos prižiūrėti. Reguliari priežiūra prailgins baldų tarnavimo laiką. Pateikiame patarimų, kaip prižiūrėti lauko baldus, kad galėtumėte jais džiaugtis kuo ilgiau!

Lauko baldų laikymas ir paruošimas žiemai

Mūsų lauko baldai pagaminti taip, kad atlaikytų įvairias oro sąlygas, tačiau laikui bėgant vėjas ir lietus juos nudėvi. Todėl žiemą lauko baldus geriausia laikyti uždaroje patalpoje arba dengti apsauginiu brezentu ar kita apsaugančia danga. Baldus reikėtų sustatyti bent jau pasvirus, kad vanduo nutekėtų ir nesilaikytų ant gaminio paviršiaus.
Baldai turėtų būti plaunami švelniu muiluotu vandeniu vieną ar du kartus per vasarą. Taip jie išliks išvaizdūs bei švarūs. Susidariusį paviršiuje pelėsį ir dumblių apnašas galima nuplauti praskiestu vandens ir acto tirpalu. Medinių sodo baldų varžtus reikėtų peržiūrėti ir priveržti prieš sandėliuojant juos žiemai. Rekomenduojame rudenį, po sezono atlikti baldų techninę priežiūrą, kad pavasarį vėl būtų lengva ir greita pardėti jais naudotis! Priežiūros instrukcijos skiriasi priklausomai nuo medžiagos, iš kurios sodo baldai yra pagaminti.

Medinių lauko baldų priežiūra

Mediena yra gyva medžiaga, todėl laikui bėgant joje gali atsirasti dervų, nedidelių įtrūkimų ar pakisti spalva. Tai visiškai normalu ir to galima tikėtis pasirinkus natūralų gaminį. Minkštą dervą galima pašalinti terpentinu, o sukietėjusią dervą – tiesiog nukrapštyti. Tačiau svarbu laikytis priežiūros instrukcijų, kurios skiriasi priklausomai nuo medienos rūšies, pvz.
ąžuolo, tikmedžio arba uosio. Šių rūšių mediena yra natūraliai riebi, todėl paprastai jos nereikia iš karto apdoroti. Visgi neprižiūrimas medis greitai išbluks ir taps pilkšvas, todėl jį verta aliejuoti, jei norite, kad jis išlaikytų savo spalvą. Dauguma klientų mėgsta pilką medžio spalvą ir jų neerzina medienos natūralumas, įsigėrusios ilgainiui dėmelės.

Neapdorota mediena. Neapdorotą medieną prieš naudojant reikėtų nudažyti arba sutepti aliejumi. Dažymas suteikia baldams gyvybingumo. Tačiau senstant dažų paviršius pradeda skilinėti, todėl atliekant pakartotinį dažymą visada reikėtų pradėti nuo senų dažų nušlifavimo.
Kietmedis (pavyzdžiui akacija). Kietmedžio medieną reikėtų kelis kartus per metus alyvuoti, kad būtų išlaikytos geros jos savybės. Alyvuojant medieną perteklių nuvalykite audeklu arba popieriumi. Pietryčių Azijos regione tokia mediena specialiai ruošiama naudojimui ne vienerius metus, kad būtų išsaugotos medienos natūralios savybės ilgą laiką.

Pušis: lauko baldus iš pušies reikėtų apdoroti bent du kartus per pirmuosius naudojimo metus. Po pirmųjų metų baldus pakanka apdoroti kartą per metus arba pagal poreikį. Paviršių lengvai patepkite aliejumi, nuvalykite aliejaus perteklių švaria, minkšta šluoste arba popieriumi, leiskite aliejui įsigerti.
FSC sertifikatas. FSC sertifikatas rodo, kad baldams gaminti naudojama mediena yra sertifikuota, siekiant užtikrinti, kad išgaunant medieną baldų gamybai, nebūtų naikinamos miškų ekosistemos. Šis sertifikatas taip pat užtikrina, kad darbuotojų sąlygos yra sąžiningos.

Lauko baldų dengimas alyva

Jeigu lietaus lašai įsigeria į medieną, tai ženklas, kad atėjo laikas baldus padengti alyva. Jei vasarą jie stovi ant vejos ir jų kojos nuolat šlampa, ilgainiui gali kilti problemų. Kojas verta tinkamai sutepti alyva, o tam yra keletas būdų. Į apversto stiklainio dangtelį įpilkite aliejaus ir ant dangtelio uždėkite baldo kojelę. Dangtelis veikia kaip nedidelis dubenėlis, iš kurio susigeria aliejus ir apsaugo stalo koją. Tą patį padarykite su visomis keturiomis kojomis vienu metu ir leiskite baldams stovėti ant dangtelių su alyva, kol įsigers pakankamas medžiagos kiekis.

Plastikinių lauko baldų priežiūra

Plastikiniai sodo baldai yra patogūs ir lengvai prižiūrimi. Jie dažnai gaminami iš UV spindulių apsaugoto plastiko, todėl saulėje neblunka. Be to, jų beveik nereikia prižiūrėti – praktiška ir patogu? Tačiau plastikiniai baldai taip pat skiriasi:
Medžio imitacijos plastikas: kai norite medieną primenančios ir lengvai prižiūrimos medžiagos (HPL plastikas) geras pasirinkimas. Ji nereikalauja daug priežiūros ir gali atlaikyti nuo -25 °C iki +50 °C temperatūrą. Priežiūrai pakanka reguliariai plauti vandeniu su muilu.
Polirotangas: jei baldai pagaminti iš sintetinio rotango, rekomenduojame ne sezono metu juos laikyti sausoje uždaroje patalpoje. Polirotangas šaltyje yra trapus ir nuo didelių temperatūrų skirtumų gali sulūžinėti, jei visą žiemą bus laikomas lauke. Valyti nesudėtinga muilu ir vandeniu. Tačiau nenaudokite slėginio plovimo aparato, nes dėl srovės slėgio rotangas taip pat gali skilti.
Kiti plastikiniai baldai: reguliariai valykite muiluotu vandeniu.

Metalinių baldų priežiūra

Metaliniai baldai yra patvarūs ir ilgaamžiai. Skirtingiems metalams taikomos skirtingos priežiūros rekomendacijos, kurių reikėtų laikytis, kad baldai tarnautų kuo ilgiau.
Aliuminis: paprastumo ieškančių žmonių draugas. Aliuminio baldai geriausiai išsilaiko, kai žiemą laikomi uždaroje patalpoje. Priešingu atveju, jei reikia, juos pakanka porą kartų per metus nuplauti muiluotu vandeniu. Tokie lauko baldai jie dažniausiai turi plastikinių ar medinių dalių ir jas reikėtų apdoroti atskirai pagal joms skirtas priežiūros instrukcijas.
Ketaus baldai: vienas iš sodo klasikos pavyzdžių – pavyzdžiui, ketaus suoliukas yra atsparus atmosferos poveikiui ir gali būti laikomas lauke ištisus metus. Ketaus priežiūra atliekama plieniniu šepečiu nušveičiant rūdis, nudažant rūdis stabdančiais dažais ir tada padengiant norima spalva. Ketaus baldus reikėtų perdažyti kas 4-5 metus. Jie tarnaus ilgiau, jei žiemą bus laikomi po pastoge. Tačiau dėl savo svorio juos sunku pernešti. Kadangi žiemą juos galima palikti lauke – ten jie gali ir žiemoti.
Nerūdijantis plienas. Priklausomai nuo to, kaip gerai baldai apsaugoti nuo rūdžių, ant jų gali atsirasti paviršinių rūdžių. Jei taip atsitinka, jas galima pašalinti nerūdijančio plieno valikliu. Kad baldai išliktų geros būklės, juos apdorokite maždaug 2 kartus per metus.

Tokie mūsų patarimai, kaip prižiūrėti lauko baldus. Tinkamai prižiūrėdami savo baldus galėsite ilgai mėgautis puodeliu kavos saulėje su švariais, stilingais ir ilgaamžiais baldais!