Mūsų misija – geresnės mokymosi aplinkos kūrimas

Parašė Elise Tarvainen, 2024 m. vasario 5 d. Autentiškas tekstas čia>>

Vykdydami Jungtinių Tautų 2030-ųjų darbotvarkės tikslus ir siekdami užtikrinti kokybišką švietimą visiems (SDG 4 – ang. k. “Sustainable Develpoment Goal”, įsipareigojimas užtikrinti įtraukų ir teisingą kokybišką švietimą bei skatinti mokymosi visą gyvenimą galimybes visiems), būtina atkreipti dėmesį į klasės baldų svarbą. Be mokytojų ir mokymo programų, švietimo infrastruktūra atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant visiems prieinamą, teisingą ir aukštos kokybės švietimą.

Švietimo infrastruktūra apima ne tik pastatus ir patalpas, kuriose vyksta mokymasis, bet ir baldus bei įrangą šiose erdvėse. Kiekvienas stalas, kėdė ir interaktyvus mokymosi įrankis prisideda prie mokymosi patirties, kurdamas geresnes vietas mokytis ir tobulėti. Baldų sprendimai nusipelno ypatingo dėmesio. Geriausiu atveju baldai yra veiksminga priemonė skatinti bendradarbiavimą, komfortą ir įsitraukimą, kurie yra esminiai elementai geresniam mokymuisi užtikrinti.

Nauja dinamika

Skirtingai nuo fiksuotų baldų išdėstymo, mobilūs ir lengvai perstatomi baldai suteikia lankstumo konfigūruojant mokymosi erdves pagal skirtingus mokymo metodus, veiklas ir mokinių poreikius. Nesvarbu, ar tai būtų stalų išdėstymas grupinėms diskusijoms, ratelių formavimas bendradarbiavimo projektams, ar individualių darbo vietų kūrimas susikaupimui, baldų pritaikomumas skatina dinamiškas mokymosi patirtis.

Pirmas prioritetas – mokiniai

Edukacinių erdvių dizainas daro didelę įtaką mokinių įsitraukimui. Mobilūs baldai skatina aktyvų mokymąsi, leidžiant mokiniams judėti ir sąveikauti su aplinka. Nesvarbu, ar jie stovi, sėdi ant grindų, ar bendradarbiauja aplink mobilią baltą lentą, mokiniai turi laisvę įsitraukti į mokymosi medžiagą taip, kaip jiems patogu ir tinkama jų mokymosi stiliui.

Kiekvienam žmogui ir kiekvienam mokiniui

Įtraukiojo ugdymo principas akcentuoja įvairių mokinių poreikių tenkinimą. Kruopščiai parinkti baldai padeda pasiekti šį tikslą, pritaikant juos mokiniams su skirtingomis fizinėmis galimybėmis ir mokymosi reikalavimais. Pavyzdžiui, reguliuojami stalai ir kėdės, leidžia mokiniams prisitaikyti aplinkoje taip, kad būtų pasiektas optimalus komfortas ir išgirsta bei įsisavinta mokymosi ar atliekamos veiklos medžiaga, gaunama informacija. Be to, baldų sprendimų universalumas užtikrina, kad švietimo erdvės išliktų įtraukios ir svetingos visiems, esantiems toje mokymosi aplinkoje.

Kartu galime daugiau

Mokymasis vyksta ne tik individualiai, bet ir bendradarbiavimo aplinkoje, kurioje mokiniai gali keistis idėjomis ir požiūriais. Gerai parinktais baldais mokykla gali skatinti mažų grupių formavimąsi, diskusijų ratelius ir interaktyvias mokymosi grupes. Skatinant socialinę sąveiką, teisingai pasirinkti baldų sprendimai ugdo svarbius tarpasmeninius įgūdžius ir puoselėja bendruomenės jausmą tarp mokinių.

Laikas veikti!

Siekdami įgyvendinti Jungtinių Tautų Taraus Vystymosi Tikslus 4 (TVT 4), švietimo infrastruktūros dizainą turėtų apimti visi suinteresuoti subjektai: mokytojai, mokiniai, tėvai ir bendruomenė. Bendradarbiavimas priimant sprendimus užtikrina, kad erdvės atitiks įvairių mokinių poreikius, maksimaliai stiprinant švietimo poveikį. Kartu kurkime erdves, kuriose kiekvienas mokinys gali klestėti ir kur švietimas tampa transformuojančia jėga ateities kartoms.

AMPHI

Baldų sistema mobiliam sėdėjimui

KIVIKKO

Tvaraus dizaino mobilūs pufai

IRIS

Nauja plati ir universali kėdžių serija

FUNKIS

Naujai atkurtas fotelio dizainas ISKU jubiliejaus proga

Apie autorių: 

Elisė turi didelę patirtį tarptautinio verslo srityje, sėkmingai įgyvendindama projektus visuose žemynuose. Ji puikiai dirba su daugiakultūrėmis komandomis, derindama Suomijos geriausią praktiką su vietiniais kontekstais ir tenkindama unikalius klientų poreikius. Būdama ISKU tarptautinio verslo viceprezidentė, Elisė klesti bendradarbiaudama su aukščiausio lygio profesionalais, siekdama kurti tvarius ir atsakingus verslus. Jos įsipareigojimas inovacijoms ir pasaulinei kompetencijai padeda ISKU nustatyti naujus pramonės standartus, gerbiant įvairias kultūras. Elisė yra vizijos kūrėja ir palaikytoja, keičianti tarptautinio verslo kraštovaizdį viena sėkmės istorija po kitos.