Antimikrobinis baldų kontaktinių paviršių veiksmingumas

Antimikrobinis baldų kontaktinių paviršių veiksmingumas

Suvokti nematomus dalykus ne visada lengva. Tai liečia tiek teigiamus, tiek neigiamus veiksnius supančius mus. Dabartinė pandemija yra puikus nematomo priešo pavyzdys, su kuriuo kovoti sunku, ypač kai negalime plika akimi pamatyti virusų grėsmės, jų ginkluotės keliamo pavojaus. Lygiai taip pat sunku patikėti, kad tam tikri liečiamieji paviršiai gali sumažinti infekcijos riziką, nebent jie mums būtų kažkaip matomi. Laimei, šiam klausimui pasitelkti galime mokslą.

Bendradarbiaudami su įmonėmis – Partnerėmis, universitetais ir kitomis institucijomis atlikome įvairius tyrimus, kad nematomas antimikrobinių paviršių efektyvumas taptų matomu. Atlikti tyrimai apima visas svarbiausias viešąsias erdves: mokymosi, darbo bei sveikatos priežiūros aplinką. Nors paviršių antimikrobinis veiksmingumas yra brandi technologija, apie kurią rasti galima daugiau nei keturis tūkstančius mokslinių straipsnių, ISKU nusprendė išsiaiškinti rezultatus naudodama savo ISKU+ koncepciją.

Mokymosi aplinka buvo tiriama „Taatila“ mokykloje Suomijoje. Antimikrobiniai ir ne antimikrobiniai, bet analogiški mokykliniai baldai buvo pastatyti lygiagrečiose klasėse. Baldų gaminiai buvo: mokinių stalai ir kėdės, ISKU dėstytojų stalai bei ABLOY durų rankenos. Antimikrobiniai baldai buvo gaminami naudojant „BioCote®“ sidabro jonų technologiją. Abiejose klasėse buvo standartizuota valymo ir rankų plovimo praktika bei naudojimas. Rezultatai parodė žymiai sumažėjusį mikrobų kiekį klasėje, kurioje buvo baldai su antimikrobiniais liečiamaisiais paviršiais. Be to, 6 mėnesių laikotarpyje, trumpalaikio nedarbingumo ir mokyklos nelankymo skaičius sumažėjo 52%, lyginant su įprastomis klasėmis.

Dar vienas tyrimas buvo atliktas biuro aplinkoje, kuri buvo pasirinkta kaip pagrindinė ir dažna žmonių susitikimo vieta. Čia taip pat buvo naudojami tiek antimikrobiniai baldai su „BioCote®“ technologija, tiek įprasti ISKU biuro stalai bei kėdės. Tad atviro plano biuro patalpose buvo įrengtos ir ne antimikrobinės, ir antimikrobinės įprastos biuro baldų versijos. Valymo, naudojimo ir aplinkos veiksniai buvo standartizuoti visiems baldams. 6 mėnesių paviršiaus valymo ir bandymo laikotarpis lėmė, kad visų ne antimikrobinių ir antimikrobinių paviršių bakterijų skaičius tarp visų tirtų baldų vidutiniškai skiriasi 92,7%. O ištirtas įprastas biuro darbo stalas pasirodė esąs labiausiai užterštas objektas, kurio antimikrobinėje versijoje buvo net 95,14% mažiau bakterijų.

Sveikatos sektorius bei aplinka yra sritis, kurioje infekcijos netoleruojamos. ISKU atliko tyrimą kartu su „Hygtech Alliance“ ir „Metropolia“ taikomųjų mokslų universitetu „Apila“ Profesinės Sveikatos Priežiūros Centre. Buvo tiriamos įvairios šios įstaigos vietos su įprastomis baldų versijomis ir antimikrobinėmis, kurias galiausiai lyginome. Išskiriant esminį momentą, verta paminėti, kad ant gydytojo antimikrobinio stalo rasta 81% bakterijų mažiau, lyginant su analogišku įprastu stalu. Be to, ant personalo poilsio kambario antimikrobinio stalo buvo rasta taip pat net 82% mažiau bakterijų.

Apibendrinant matome tendenciją, kur vidaus erdvės su antimikrobiniais baldų paviršiais yra mažiau užterštos, nepriklausomai nuo erdvės paskirties. Taatila mokykla parodė, kodėl reikia mažinti mikrobų kiekį: mažiau mikrobų lemia didesnį lankomumą. Ši koreliacija pagrįsta moksline literatūra su papildomais įrodymais net ir intensyviosios terapijos skyriuje, kur higiena yra gyvybės ir mirties klausimas.


PASTABA skaitytojui

ISKU produktų asortimente taip pat yra EPA patvirtinti žalvario gaminiai, kur antimikrobinis varis pašalina mikrobus, įskaitant COVID-19. Kalbant apie kitas technologijas, tyrimai ir bandymai vis dar vyksta, tačiau toje pačioje patogenų šeimoje jau buvo teigiamų rezultatų.

Apie autorių

Joonas turi darbo tarptautinėse rinkose patirties ir turi rizikos valdymo ir draudimo magistro laipsnį.
ISKU+ koncepcija tai įkvepianti galimybė derinti Isku tvarumą ir socialinę atsakomybę su vadinamosiomis griežtomis pelningumo ir organizacinio produktyvumo vertėmis mūsų klientų veikloje. Reguliuojamo aukščio biuro stalai buvo ergonomiškų darbo sąlygų revoliucija, antimikrobiniai baldai tą patį daro ir patalpų higienos klausimais.